Çalım Cad. No:27 Siteler/ANKARA
+903123493535
ankmoblak@gmail.com

YABANCI ÇALIŞANLAR (Suriyeli) VE ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA

Yapılabilecek denetimlerde, yabancı çalışanlarla alakalı idari cezalara maruz kalmamanız için, yabancılarla alakalı gerekli izinleri almış olmanız gerekmektedir. Şu anda yabancı çalıştırabilmek için 2 yöntem bulunmaktadır. Yabancı çalışanlarınızı, Çıraklık eğitime yazdırarak okul dönemi boyunca yanınızda istihdam edebilir veya Çalışma Bakanlığından Çalışma izin belgesine başvurabilirsiniz. 2 Yöntemide aşağıda sizlere aktarmaya çalışacağız.

1- YABANCI ÇALIŞANLARI (Suriyeli) ve TÜRK ÇALIŞANLARI ÇIRAKLIK EĞİTİME YAZDIRMA

Daha önce yaptığımız toplantılarda yabancı çalışanlar ve çıraklık eğitim destekleri ile alakalı gerekli düzenlemeleri sizlere iletmiştik. Yanımızda meslek öğrenenleri yaş haddi olmaksızın, Türk yada yabancı farketmeksizin çıraklık okuluna kayıt yaptırmak sureti ile hem çırak başına aylık 1750 TL (çalışan sayısına ve yıllara göre değişkenlik gösterebilir) destekten faydalanabildiğinizi, hem de çalışanların sgk primleri çıraklık okulu tarafından ödendiği için yasal zorunluluğuda yerine getirmiş olduğunuzu ve sigorta prim yükünden kurtulduğunuzu ve çalışma izni almış gibi sayılacağınızı siz üyelerimize aktarmıştık.

Bu toplantılarda Çırak öğrenci kaydettirmek için işletmelerden istenen USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ, suriyelilerden istenen TÜRKÇE KURSU a1 Belgesi ve SOSYAL YARDIMLAR ile alakalı görüş ve önerileriniz doğrultusunda yapılan çalışmalarımızla, Yabancıların (Suriyeli) çıraklık eğitime yazılmaları için gerekli olan A1 SEVİYE Türkçe Kursu Zorunluluk olmaktan çıkarılmıştır,

Çıraklık okuluna yazılan suriyelilerin almakta olduğu sosyal yardımlarda kesilmeyecek kesintiye uğramayacaktır.

Ayrıca Çıraklık okuluna Çırak kaydettirmek için zorunlu olan USTA ÖĞRETİCİ BELGESİ’de USTALIK BELGESİ SAHİPLERİNE artık online olarak e-devlet üzerinden yapılan eğitim ile verilebilmektedir.

Yanında çalışanları kursa kayıt ettirmek isteyen veya Usta Öğreticilik Belgesine başvurmak isteyen üyelerimiz odamızla veya ilgili MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ile iletişime geçebilirler. 03123493535

2- ÇALIŞMA İZİNİ BAŞVURUSU

Bir diğer yöntem ise yabancılara çalışma izni başvurusunda bulunmaktır. Çalışma izinleri, çalışacak yabancı uyruklu kişiler için işletmeler tarafından yapılır.

Çalışma izni alacak yabancılar en az 6 aylık geçici koruma sürelerinin doldurmuş olmalıdır.

İşverenler; https://ecalismaizni.ailevecalisma.gov.tr adresi üzerinden Çalışma izin belgesine başvurabilirler.

Ayrıca Kızılay Toplum Merkezleri Çalışma izin belgesi konusunda işletmelere ücretsiz sekreterya hizmeti vermektedir.

2- İŞMEP İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

İşyerinde Mesleki Eğitim ve Gelişim Programı (İŞMEP), “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi Projesi” kapsamında uygulanan bir programdır. Proje, KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından finanse edilmekte, T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi tarafından uygulanmaktadır.

İŞMEP’in amacı:

  • Mesleki becerileri işbaşında edindirmek ve geliştirmek,
  • Kadınlara, gençlere ve engelli bireylere öncelik tanıyarak insana yakışır iş fırsatlarını artırmak,
  • Beceri açıklarını kapatmak ve işverenlerin nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmaktır.

İŞMEP programı 2022 yılında Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Gaziantep ve İstanbul illerinde uygulanacaktır. Bu illerdeki uygulamaların toplamı olarak, 2022 yılında 2000 faydalanıcı İŞMEP programı kapsamında işe yerleştirilecektir. Faydalanıcıların %50’sinin Suriyeli mülteci, %50’sininTürk vatandaşı ve toplam sayının en az %30’unun kadın ve en az %5’inin engelli birey olması hedeflenmektedir. 

Hangi işletmeler İŞMEP Programına başvurabilir?

Çalışma ve sosyal güvenliğe ilişkin yasalarla düzenlenen yükümlülüklerini yerine getiren tüm işverenler programa başvurabilir.

Bu işletmeler:

  • Yeni, ilave personele ihtiyaç duyan işletmeler olmalı.
  • İşyerinde mesleki eğitim ve gelişimi destekleyebilecek kapasiteye sahip olmalı.
  • İŞMEP sonrasında katılımcıların istihdamını sürdürmeyi hedeflemelidir.
  • Suriyeli katılımcılar için çalışma izni almalı ve ardından sigorta kayıtlarını gerçekleştirmelidir. (Çalışma izni prosedürlerine yönelik destek İŞMEP ekibi tarafından sağlanmaktadır.)

Program kapsamında verilen destekler nelerdir?

  • İşbaşı ve iş dışı mesleki eğitimler
  • ILO standartları, çalışma mevzuatı, işyerinde temel haklar ve prensipler, sürekli mesleki gelişim, işyerine uyum, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kültürler arası iletişim hakkında eğitimler (ILO Türkiye Ofisi tarafından verilmektedir.)
  • İşe yerleştirilen her katılımcı için 6 ay boyunca sürecek olan aylık ücret desteği(aylık 1750 TL)
  • İşe yerleştirilen her katılımcı için 6 ay boyunca sürecek olansosyal güvenlik prim desteği (aylık 1750 TL)

Destek ödemeleri nasıl yapılmaktadır?

SGK prim desteği ve çalışma izni masrafları desteği, ILO Türkiye Ofisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işbirliğinde yürütülen Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı (KİGEP) kapsamında, işverenlere SGK tarafından aktarılmaktadır.

Maaş desteği ödemeleri ise gerekli bütçenin ILO Türkiye Ofisi tarafından uygulama ortağına aktarılmasının ardından, uygulama ortağı tarafından işverenlere ödenmektedir. İşveren kendi yükümlülüğü olan maaş ve SGK prim ödemelerini yaptığını gösteren belgeleri ibraz etmekte ve gerekli kontrollerin yapılmasının ardından hakedilen miktarlar işverenin hesabına aktarılmaktadır. 

Program kapsamında verilen mali desteklerin süresi ne kadardır?

Program kapsamındaki mali destekler 6 AY süreyle devam etmektedir.

Programla ilgili ayrıntılı bilgi almak ve başvuru prosedürleri sizinle ayrıca paylaşılacaktır.

ÖNEMLİ

İşletmeler tarafından doldurulacak olan İşletmeler İçin Başvuru Formu: >>> https://is.gd/ismep_isveren

Buradaki link üzerinden Ankara Büyükşehir Belediyesi seçeneğini seçerek sisteme kaydınızı oluşturabilirsiniz. Kaydınızı oluşturduktan sonra sizinle en kısa sürede irtibata geçilerek firmanızı ziyaret edeceğiz.

Sormak istediğiniz herhangi bir konu için irtibat numaralarımız : 

Saha Koordinatörü:    0530 257 40 21 (Firmalar için)

Eğitim Koordinatörü: 0530 257 40 23 (İş arayanlar için)

2023 YILINDA İZNİ OLMAKSIZIN YABANCI ÇALIŞTIRAN İŞLETMELERE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI HAKKINDA…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir